Propolis i krystalizacja miodu.

Niestety krystalizacja miodu nie cieszy się dobrą opinią. Pomyśl jeszcze raz, to, że miód się krystalizuje, nie oznacza, że ​​jest niskiej jakości!  Przeciwnie.  Odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące krystalizacji.

Zjawisko krystalizacji  miodu

Wszystkie  miody po zbiorze są w  stanie płynnym . Z czasem  rozpoczyna się naturalny i całkiem normalny proces  : krystalizacja miodu. Nie oznacza to, że miód jest fałszywy, zły lub przeterminowany. To jego sposób na życie. Nie zapominajmy, że propolis to  żywy produkt, który ewoluuje .    

Krystalizacja miodu świadczy również o tym, że miód  nie był pasteryzowany . Pasteryzacja miodu jest praktykowana głównie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Zapobiega krystalizacji miodu. Jaka szkoda ! Ponadto usuwa niektóre smaki miodu, aby  mógł działać  antyseptycznie  i  jego  składniki odżywcze, ponieważ miód został podgrzany do wysokiej temperatury.    

Dlaczego jedne miody  krystalizują a inne nie?

Zjawisko krystalizacji miodu pojawia się głównie w miodzie pochodzenia kwiatowego  , co będzie dyktować skład cukrowy miodu. Jest to stosunek glukozy do  fruktozy  ,  który powoduje mniej lub bardziej szybką krystalizację miodu. 

Im bardziej miód ma wysoką zawartość fruktozy w porównaniu z glukozą, tym mniej będzie krystalizował.  Im bardziej miód ma wysoką zawartość glukozy w porównaniu do fruktozy, tym bardziej będzie krystalizował.

Warunki przechowywania, a w szczególności  temperatura  wpływają na szybkość krystalizacji miodu. Im zimniej, tym bardziej miód ma tendencję do krystalizacji. Miód nigdy nie może być przechowywany  w lodówce , ale w szafce w temperaturze pokojowej.  

Miody, które najbardziej krystalizują

Jak  widzieliśmy w poprzednim akapicie,  miody, które najbardziej krystalizują, to miody o wysokiej zawartości glukozy , ponieważ:

  • miód rzepakowy
  • miód  słonecznikowy
  • miód  z koniczyny
  • miód  wrzosowy

Miody, które najmniej krystalizują


 Najmniej krystalizują miody o wysokiej zawartości fruktozy, takie jak :

  • miód  kasztanowy
  • miód  akacjowy
  • miód  jodłowy
  • miodowy  las

 

Jakie są  oznaki  złej jakości miodu krystalizującego?

Uważaj jednak, niektóre  miody krystalizują w niesamowity sposób  , co powinno ostrzec Cię o jakości miodu. Jeśli na przykład miód jest skrystalizowany, ale twardy jak żelazo, powinno to cię ostrzec. Oczywiście krystalizacja sprawia, że ​​miód jest bardziej zwarty, ale użycie go w słoiku nie powinno być niemożliwe. Jeśli miód krystalizuje tworząc ładne  marmurki , jest to całkowicie normalne, nie martw się.

Dlaczego niektóre miody są kremowe?

Zadajecie sobie  pytanie , dlaczego miody  są  kremowe , bez  kryształków? Cóż, to dlatego, że w grę wszedł człowiek! Większość ludzi nie lubi skrystalizowanego miodu. Wolą, gdy jest dobrze  kremowy  i kremowy, aby mogli chciwie rozsmarować go na grzance. Swoją drogą melatonina na sen jest znakomitym rozwiązaniem bezsenności. Tak więc producent miodu lub  pszczelarz  zaszczepi miód: zmiesza niewielką ilość bardzo drobnego krystalicznego miodu ze swoim skrystalizowanym miodem. Zaparzaj  wszystko, aby rozbić kryształy ,  aż uzyskasz  pożądaną teksturę  .  

  Tak ubity miód  nie jest w żaden sposób podgrzewany, a jego jakość nie ulega pogorszeniu.

Komentarz  d e-krystalizować okruchy?

Jeśli twój miód jest skrystalizowany, całkiem możliwe jest ponowne upłynnienie go w sposób „ domowy ”.

  1. Miód będziesz podgrzewać powoli i stopniowo w niskiej temperaturze ( maksymalnie  40°C), w łaźni wodnej. Twój miód upłynni się w ciągu kilku minut.  Miodu nie należy podgrzewać zbyt mocno, bo straci cały  swój  na boku!
  2. Pozostaw miód, aby dobrze ostygł z ciepła, ale nadal w kąpieli wodnej. Otóż ​​to !
  3. Możesz zamknąć słoik propolis i umieścić go w szafce. Dobrze smakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *