Niestety krystalizacja miodu nie cieszy się dobrą opinią. Pomyśl jeszcze raz, to, że miód się krystalizuje, nie oznacza, że jest niskiej jakości! Przeciwnie. Odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące krystalizacji.
Zjawisko krystalizacji miodu
Wszystkie miody po zbiorze są w stanie płynnym . Z czasem rozpoczyna się naturalny i całkiem normalny proces : krystalizacja miodu. Nie oznacza to, że miód jest fałszywy, zły lub przeterminowany. To jego sposób na życie. Nie zapominajmy, że propolis to żywy produkt, który ewoluuje .
Krystalizacja miodu świadczy również o tym, że miód nie był pasteryzowany . Pasteryzacja miodu jest praktykowana głównie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Zapobiega krystalizacji miodu. Jaka szkoda ! Ponadto usuwa niektóre smaki miodu, aby mógł działać antyseptycznie i jego składniki odżywcze, ponieważ miód został podgrzany do wysokiej temperatury.
Dlaczego jedne miody krystalizują a inne nie?
Zjawisko krystalizacji miodu pojawia się głównie w miodzie pochodzenia kwiatowego , co będzie dyktować skład cukrowy miodu. Jest to stosunek glukozy do fruktozy , który powoduje mniej lub bardziej szybką krystalizację miodu.
Im bardziej miód ma wysoką zawartość fruktozy w porównaniu z glukozą, tym mniej będzie krystalizował. Im bardziej miód ma wysoką zawartość glukozy w porównaniu do fruktozy, tym bardziej będzie krystalizował.
Warunki przechowywania, a w szczególności temperatura wpływają na szybkość krystalizacji miodu. Im zimniej, tym bardziej miód ma tendencję do krystalizacji. Miód nigdy nie może być przechowywany w lodówce , ale w szafce w temperaturze pokojowej.
Miody, które najbardziej krystalizują
Jak widzieliśmy w poprzednim akapicie, miody, które najbardziej krystalizują, to miody o wysokiej zawartości glukozy , ponieważ:
- miód rzepakowy
- miód słonecznikowy
- miód z koniczyny
- miód wrzosowy
Miody, które najmniej krystalizują
Najmniej krystalizują miody o wysokiej zawartości fruktozy, takie jak :
- miód kasztanowy
- miód akacjowy
- miód jodłowy
- miodowy las
Jakie są oznaki złej jakości miodu krystalizującego?
Uważaj jednak, niektóre miody krystalizują w niesamowity sposób , co powinno ostrzec Cię o jakości miodu. Jeśli na przykład miód jest skrystalizowany, ale twardy jak żelazo, powinno to cię ostrzec. Oczywiście krystalizacja sprawia, że miód jest bardziej zwarty, ale użycie go w słoiku nie powinno być niemożliwe. Jeśli miód krystalizuje tworząc ładne marmurki , jest to całkowicie normalne, nie martw się.
Dlaczego niektóre miody są kremowe?
Zadajecie sobie pytanie , dlaczego miody są kremowe , bez kryształków? Cóż, to dlatego, że w grę wszedł człowiek! Większość ludzi nie lubi skrystalizowanego miodu. Wolą, gdy jest dobrze kremowy i kremowy, aby mogli chciwie rozsmarować go na grzance. Swoją drogą melatonina na sen jest znakomitym rozwiązaniem bezsenności. Tak więc producent miodu lub pszczelarz zaszczepi miód: zmiesza niewielką ilość bardzo drobnego krystalicznego miodu ze swoim skrystalizowanym miodem. Zaparzaj wszystko, aby rozbić kryształy , aż uzyskasz pożądaną teksturę .
Tak ubity miód nie jest w żaden sposób podgrzewany, a jego jakość nie ulega pogorszeniu.
Komentarz d e-krystalizować okruchy?
Jeśli twój miód jest skrystalizowany, całkiem możliwe jest ponowne upłynnienie go w sposób „ domowy ”.
- Miód będziesz podgrzewać powoli i stopniowo w niskiej temperaturze ( maksymalnie 40°C), w łaźni wodnej. Twój miód upłynni się w ciągu kilku minut. Miodu nie należy podgrzewać zbyt mocno, bo straci cały swój na boku!
- Pozostaw miód, aby dobrze ostygł z ciepła, ale nadal w kąpieli wodnej. Otóż to !
- Możesz zamknąć słoik propolis i umieścić go w szafce. Dobrze smakuje.